sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Kerrospikkuleivät


Nämä mureat täytepikkuleivät ovat hyvin suosittuja herkkuja juhlapöydässä. Niissä maistuu ihanan murea mantelimurotaikina, kermainen vaniljakreemi ja pirteä vadelma. 

Jos valmistat juhliin näitä herkkuja, niin laske kaksi pikkuleipää juhlavierasta kohden. Tämä asia on todettu monen monta kertaa, koska näitä pikkuleipiä vieraat ottavat toisenkin kerran.

 I

Kerrospikkuleivät   50 kpl

Murotaikina;
1,5 dl  (100 g) mantelijauhoa
170 g voita
2 dl hienoa sokeria
1 kananmuna
5,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

täyte pikkuleiville;
3 dl kuohukermaa
2 rkl vehnäjauhoja
3 keltuaista
2 rkl hienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl vadelmamarmeladia (mikä tahansa marmeladi käy)

pikkuleipien pinnalle;
3 dl tomusokeria
2 rkl vettä
nonparelleja

Pikkuleipien valmistus;

 1.      Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna ja jauhot. Sekoita sekaisin. Anna taikinan kovettua kylmässä 1 tunti. Tee tällä välin täyte.

        2.      Sekoita kattilassa kuohukerma, keltuaiset, hienosokeri ja vehnäjauhot. Kuumenna seosta liedellä ja sekoita koko ajan niin, että täyte sakenee.  Lisää vaniljasokeri ja jäähdytä täyte.

    3.      Sekoita tomusokeri ja vesi tasaiseksi seokseksi. Tämä seos on pikkuleipien pinnalle laitettava kuorrute.

 4.      Kaulaa murotaikina n. 3mm ohueksi levyksi ja paina pyöreällä muotilla pikkuleipiä leivinpaperoidulle pellille. Paista pikkuleivät 180 asteessa n. 8 minuuttia. niin, että pikkuleivät saavat hieman vaaleanruskeaa reunoihin.

5.      Jäähdytä pikkuleivät. Pursota vadelmamarmeladia pikkuleivän keskelle ja sen jälkeen vaniljatäytettä renkaaksi vadelman ympärille. Aseta toinen pikkuleipä täytteiden päälle. Levitä tomusokerikuorrute veitsellä pikkuleipien päälle. Koristele nonparelleilla.

Huom! Nämä pikkuleivät ovat parhaimmillaan päivän päästä, koska ne ovat silloin pehmenneet. Pikkuleivät voi pakastaa ja sulattaa tarpeen mukaan. 
Kermainen vaniljatäyte,  jonka keität, sopii erittäin hyvin myös pullien, wienereiden, täytekakkujen, kääretorttujen  täytteeksi. Se on sitä ns. "vaniljakreemiä" jota leipomot käyttävät leivonnaisissaan.