sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Kinuski

Kinuskiohje on peräisin vuoden 1908 Kotiruoka -kirjasta.
Vanhat ohjeet ovat kullanarvoisia ja niitä kannattaa jakaa muidenkin iloksi. Leipomoalalla keitetään hyvin harvoin itse kinuskia, koska valmiita kinuskeja käytetään valtaosin leipomoissa ajan säästämisen vuoksi. Lisäksi valmiit kinuskit ovat tasalaatuisia  ja erittäin laadukkaita.
Leipuri-kondiittori opiskelijan on kuitenkin hyvä osata kinuskin keittämisen taito.

*********     *********     *********

Kinuski                                       (6 munan kakkupohjalle)

1,5 dl vispikermaa tai kuohukermaa
0,5 dl tummaa tai vaaleaa siirappia
0,5 dl sokeria
25 g voita
1 tl vanilliinisokeria

  1. Sekoita kattilassa kerma, siirappi ja sokeri. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 20 min välillä sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Kinuskin keittoaika voi vaihdella paljonkin riippuen keitettävän kinuskin määrästä /kattilan koosta/ keittolevyn tehokkuudesta.
  2. Tee testi onko kinuski tarpeeksi kiehunut. Kun pudotat tipan kinuskia kylmään vesilasiin, sen pitäisi jähmettyä. Jos kinuski ei ole tarpeeksi kiehunut, tippa leviää veteen. Tällöin keitä kinuskia pitempään.
  3. Lisää lopuksi voi ja vaniljasokeri.
  4. Kaada kinuski kakun päälle lämpimänä.
Vinkki! Kinuski säilyy hyvin useamman päivän jääkaapissa kannellisessa rasiassa. Ennen käyttöä lämmitä kinuskia mikrossa, jotta se levittyy helpommin kakun päälle.

Kinuskista saat laktoosittoman, jos käytät laktoositonta kermaa ja voita.

 
                          Kinuskin valmiuden voi testata joko tippa- tai valutuskokeella.
                        Kun kinuski on valmista, valutuskuvio näkyy hetken pinnan päällä.



 Kinuski on valmista.