sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Herkulliset valkosuklaatäytepitkot


Tasalaatuisten ja kauniiden täytepitkojen valmistus onnistuu vaivattomasti, kun pitkotaikina on  valmistettu niin, että se kestää hyvin kaulauskoneella käsittelyn. Pitkotaikinan on oltava tarpeeksi "napakkaa", ettei sen käsittelyssä tarvitse käyttää kuin vähän jauhoja tai ei ollenkaan.


Leipuri-kondiittori opiskelija kaulasi kaulauskoneella täytepitkoihin tulevan kaulauksen. Kaulaus on tehty pitkoreseptin ohjeita noudattaen.  Kun kaulauksen tekee huolellisesti se nopeuttaa pitkon muita työvaiheita ja näin syntyy tasalaatuisia pitkoja..

Kaulauksen leveys määräytyy sen mukaan mitä tuotetta valmistetaan. Kuvassa olevan pitkon kaulauksen leveydeksi määriteltiin 30 cm, ja aukikaulaus suoritettiin 2,5 millimetriin.


Kaulauksen reunoille pursotettiin  pirteän makuista ananas-greippitäytettä, kaulauksen keskiosa voideltiin vedellä, jotta pitko kääriytyy tiiviiksi rullaksi.


Pitkokaulauksen reunat kääritään samankoisiksi rulliksi.


Kääritty rulla käännetään rullapuoli alaspäin

.

Rullan keskelle painetaan kämmensyrjällä pieni vako. Pitkoon leikataan terävällä veitsellä tasavälein koristeviiltoja.


Koristeleikatut pitkot leikataan määrämittaan esim. 28 cm.  Pitkot asetellaan pellille ja kohotetaan n. 30 min. Tämän jälkeen  pitkoaihioihin painetaan kämmensyrjällä ura.


Pitkon keskiuraan pursotetaan paistonkestävää täytettä. Opiskelija pursotti pitkoihin vaniljakreemiä ja ananas-greippitäytettä. Tämän jälkeen pitkon reunoille lisättiin raesokeria.


Pitkot paistetaan 190 asteessa n. 20-25 min. Paistamisen jälkeen täytteiden päälle siveltiin kuumahyytelö. Pitko koristeltiin valkosuklaakuorrutteella.

Litran pullataikinasta saa aikaiseksi 8 pitkoa, joiden raaka
paino on 500 g. Paistonkestävää marmeladia yhtä pitkoa varten tarvitaan 100 g.


Raakapaino tarkoittaa niemnsä mukaisesti  tuotteen painoa, jota ei ole vielä paistettu (taikinapainoa/tuote).