perjantai 2. toukokuuta 2014

Muhkeita eväs-sämpylöitä





Suurikokoisia eväs-sämpylöitä valmistui kerralla useita satoja,  kaksi pinnavaunullista.   Sämpylät odottavat siirtoa jäähdytyskoneeseen. Tämän jälkeen sämpylät pussitetaan ja laaditaan tuoteseloste ja hintalaskelma.

EVÄS-SÄMPYLÄT  n. 40 isoa sämpylää

1 litra kädenlämpöistä vettä
100 g maitojauhetta (tai 1 litra maitoa)

100 g hiivaa

1 rkl suolaa (15g)
0,5 dl siirappia tai sokeria
100 g pehmeää margariinia
1 kg vehnäjauhoja
1 kg hiivaleipäjauhoja

1. Vispaa kädenlämpöiseen veteen maitojauhe, tuorehiiva, suola ja siirappi.

2. Lisää vehnäjauhot. Vispaa seos tasaiseksi velliksi.

3. Lisää pehmeä rasva ja hiivaleipäjauhot. Vaivaa taikina kiinteäksi taikinaksi niin,  että se irtoaa taikinakulhon reunoilta. Vaivaa koneella taikinaa n. 10 minuuttia.

4. Kohota taikina huoneenlämmössä n. 20 minuuttia. Paloittele taikina 80 g paloiksi ja pyöritä pyöreiksi sämpylöiksi. Halutessasi pitkiä sämpylöitä leivo sämpylät pitkulaiseksi.

5. Paina sämpylän pinnat vehnäjauhoon ja aseta sämpylät leivinpaperoidulle pellille.

6. Kohota sämpylät noin 30-40 minuuttia lähes kaksinkertaiseksi tilavuudeltaan.

7. Paista sämpylät 210 asteessa 10-13 minuuttia. Jos uunissasi on höyrytoiminto anna sämpylöille 10 sekunnin höyrytys. Avaa uunin paistopelti paistamisen loppuvaiheessa, jos haluat sämpylöille rapean kuoren.