maanantai 8. heinäkuuta 2013

Erilaisia pikkuleipiä


Leipuri-kondiittorin opintojen aikana opitaan valmistamaan hyvin monenlaisia pikkuleipiä. Ensimmäisen vuoden aikana teemme käsinmuotoiltavia, leikattavia ja kaulattavia pikkuleipiä. Toisen ja kolmannen vuoden aikana teemme erilaisia pursotettavia ja täytteellisiä pikkuleipiä. Kuvassa serinakakkuja, vaniljavannikkeita, perinteisiä kaneliässiä, siirappisia viipaleleipiä, simpukoita, hillosilmiä ja pursotettavia ässiä.


Lusikkaleipiä valmistetaan pääsiäisen aikaan. Näitä pikkuleipiä valmistaessa opitaan tekemän murea murotaikina, jossa rasva-sokeriseos kiehautetaan ja jäähdytyksen jälkeen lisätään vehnä- ja leivinjauhoseos. Taikina painellaan kahvilusikaan ja paistetaan.  Pikkuleivät täytetään marmeladilla ja kieritellään sokerissa. Pikkuleipiä tehdessä tärkeää on sarjatyöskentely, jotta opitaan joutuisa ja taloudellinen työskentelytapa.


Pursotin pikkuleipiä tehdään opintojen toisena ja kolmantena vuotena. Kaneliässät on valmistettu tasakoisiksi ja säännöllisesti pellille pursottaen, jotta kaneli-sokerointi on helppo tehdä lopuksi pikkuleipien pinnalle.  Pikkuleipien pursotus on nopeaa ja helppoa kun taikina on tehty oikeaoppisesti ja se on sopivan notkeaa.Pursotettavasta pikkuleipämassasta valmistetaan hyvin erilaisia pikkuleipä. Kuvassa simpukkapikkuleipä, vaniljavannikkeita ja ässäpikkuleipä. Pikkuleipien paistamisessa on oltava erityisen huolellinen,  ettei pikkuleivät paistu liian ruskeiksi tai jää raa'oiksi ja liian pehmeiksi.
 


 
Tämän mallisia pikkuleipiä voi kutsua monella nimellä esim. kissankieli, sormipikkuleipä tai tankopikkuleipä. Täytteenä näissä pikkuleivissä on herkullinen suklaa-banaanikreemi. Lopuksi kevyt suklaaspritsaus pikkuleipien päälle ja hieman nompparelleja koristeeksi.


Voihin leivotut  käpypikkuleivät on kastettu maitosuklaaseen. Käpypikkuleipiä voidaan tehdä myös täytteellisinä, kaksi käpyä vastakkain ja väliin kiinteää marja- tai hedelmätäytettä. Nämä pikkuleivät ovat hyvin suosittuja juhlapikkuleipiä. 
 
 
 
Suklaaruusupikkuleivät tehdään myös pursotettavasta pikkuleipämassasta. Paistamisen jälkeen pikkuleivät jäähdytetään ja pinnalle pursotetaan suklaata. 


Leipuri-kondiittori opiskelijoiden kauniisti pursotetut pikkuleivät on paistettu, jäähdytetty, ja pakattu pikkuleipäpusseihin sekä muovirasioihin. Tuoteseloste on laadittu  oikeaoppisesti ja hinta on kohdillaan.  Suussasulavavia ja herkullisia tuotteita!Ranskalaiset macarone pikkuleivät valmistetaan marengista, joissa kananmunan valkuainen ja sokeri vaahdotetaan ja lisätään mantelijauhe. Massan voi värjätä elintarvikeväreillä ja täyteen voi tehdä halutunlaiseksi.
 Näissä makaroni pikkuleivissä täytteenä oli keitetty suklaatryffeli päärynäpastalla maustettuna.


Macaroneja,  joiden täytteenä suklaatryffeliä mansikkapastalla maustettuna.  Näihin pikkuleipiin voi jäädä koukkuun - herkullisia!