sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Maukasta Ilvesjuustoa


Elintarvikealan opintoihin kuuluu maidonjalostusta. 
Seuraavassa kuvasarjassa opiskeljoiden valmistamaa herkullista Ilvesjuustoa. Tätä juustoa kutsutaan myös nimellä piimäjuusto ja jossakin päin kuulee sanottavan munajuusto.
Juustoa on helppo valmistaa myös kotona.


Juuston valmistus aloitetaan keittämällä maito 96-98 asteeseen.


Kiehuvaan maitoon lisätään piimä- kananmunaseos. 
Seos kuumennetaan uudelleen 96-98 asteeseen. Seosta sekoitetaan ja keitetään 15-30 minuuttia.


Juustomassa kaadetaan sideharsokankaalla vuorattuun siivilään. 


Juustomassasta annetaan heran valua pois. Heraa voi käyttää esim. sämpylätaikinan nesteenä. Teollisuudessa hera kuivatetaan ja siitä saadaa herajauhetta.


Juustomassa siirretään teräsvuokaan. Massaan lisätään suola ja sokeri hyvin sekoittaen.

Tässä vaiheessa halutessaan juustomassaan voi lisätä erilaisia makuaineita.
 Esim. erilaiset yrtit, valkosipuli, aurinkokuivattu tomaatti, pesto ja kumina käyvät hyvin juuston makuaineeksi.


Juusto massa painetaan sideharsolla vuorattuun juustomuottiin.


Juuston päälle taitellaan sideharso ja juustomuotin kansi asetetaan tiiviisti massan päälle.


Juustomassasta valuu ylimääräinen hera pois muotin alaosassa olevan raon kautta.
Juusto viedään vuorokaudeksi kylmiöön ja paistetaan seuraavana päivänä.


Juustot poistetaan muotista ja paistetaan 180 asteessa n. 30 minuuttia. Juustojen pintaan saa tulla kaunis vaaleanruskea pinta.


Juustot jäähdytetään ja pakataan complevuokiin.


Tämä ilvesjuusto on valmistettu pyöreässä juustomuotissa.

Tämä herkullinen juusto on todella maukasta sellaisenaankin syöden.

Mutta kokeilkaapa syödä tätä lakka- tai kirsikkahillon kanssa. Todella maukkaan makuista.
Juustotarjottimelle laittaessa ilvesjuusto kannattaa laittaa kokonaisena, ja jokainen voi siitä leikata halumansa palasen.
Salaattijuustona käyttäen ilvesjuusto on aivan erinomaista!

Ilvesjuuston tai piimäjuuston ohjeita löytyy netistä paljon . Valion sivuilta löytyy yksityiskohtaiset juuston valmistusohjeet.