perjantai 21. marraskuuta 2014

Juustogriksit


Caramelli Cranssin Nuoret Yrittäjäopiskelijamme  valmistivat koulumme myymälään hurmaavia griksejä.

Parmesaanilla ja meiramilla maustetut griksit ovat mainioita naposteltavia illanistuaisissa.
 Nämä leipätikut ovat  ihania keittoruoan lisäkkeenä, salaattipöydässä tai vaikkapa juustopöydässä.

Näitä tuotteita kun maistaa yhden,  niin aika nopeasti huomaakin "maistelleensa" jo monenneko.....?

 JUUSTOGRIKSIT

50 g voita
2 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
2 kananmunaa
9 dl vehnäjauhoja
100 g tuoretta raastettua parmesaanijuustoa
ripaus rosmariinia, tai mitä maustetta kukin haluaa laittaa

1. Sulata voi ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiivä, suola  ja yksi kananmuna.(toinen kananmuna on tarkoitettu griksien voiteluun).

2.  Lisää puolet parmesaanijuustosta ja vehnäjauhot. Alusta taikina kimmoisaksi taikinaksi. Taikinan tulee irrota kulhon reunoilta - mutta se ei saa tarttua käsiin
.
3. Kohota taikina peiteltynä 20 minuuttia.


4. Kaulitse taikina 20 cm:n levyiseksi ja 1,5 cm;n vahvuiseksi kaulaukseksi. Voitele kaulauksen pinta kananmunalla  ja ripottele loput parmesaanijuustoraasteet pinnalle. Ripottele pinnalle haluamaasi maustetta esim. rosmariinia.



5. Leikkaa taikinpyörällä 1,5 cm;n levyisiä pitkuloita leipätikkuja.

6. Asettele leipätikut pellille ja kohtoa 30 min.

7. Paista griksit 190 asteisessa uunissa n. 15 min. kauniin kullanruskean värisiksi.

Huom!  Perustaikinaa voi muunnella erimakuiseksi vaihtamalla juustoa erimerkkiseksi ja mausteita vaihdellen. 
Griksit ovat hyviä pehmeänä ja juuri uunista otettuina, mutta ovat todella hyviä kun ne paistetaan pidempään hieman matalemmalla lämpötilalla esim 170 asteessa. Tällöin niistä tulee rapeita ja ne kuivuvat. Näin tehden tuotteen  myyntiaika on huomattavasti pidempi.



Griksit pakattiin kirkkaisiin muovimukeihin ja kirkkaisiin krokopusseihin. Pussit kietaistiin lahjanarulla kiinni. Osa grikseistä maustettiin paprikamausteella - paprika ja parmesaani olikin tosi maukas yhdistelmä!
Voisiko näitä herkullisia griksejä tehdä lounasravintoloihin ja myydä asiakkaille kotiinviemisiksi? Itse varmaan ostaisin jos tällaisia olisi tarjolla lounaspaikoissa.