sunnuntai 22. tammikuuta 2023

Perinteiseen raskiin leivottua ruisleipää

Leipuri-kondiittorin opintojen aikana opitaan valmistamaan perinteiseen raskiin valmistettua ruisleipää. Opintojen aikana valmistetaan laaja-alaisesti erilaisia leipiä koulun leipomossa sekä työpaikalla oppien. Ruisleipä tekee hyvin kauppansa koulumme Eväsmestarin myymälässä.
Leivän teoriaa opiskellaan käytännössä sekä verkkokurssitehtävien avulla. Kuvassa leivän raskitehtävä. Opiskelija on tehnyt kotona ruisleivän raskin ja tuonut raskin koululle nähtäväksi. Raski on hyvin onnistunut, kun tuoksu on raikasta hieman hapanta ja raskissa näkyy ilmakuplia. Tästä raskista on hyvä aloitaa ruisleivän valmistus.
Ruisraskin ph arvo mitataan ph liuskalla.
Ruisleipiä tehdessä opitaan täyttämään arinauuni oikein. Koulumme arinauuneissa saamme paistetuksi kerralla monta kymmentä leipää kerralla.