maanantai 1. toukokuuta 2023

Ruisraskin sekä vehnäraskin valmistus on leipuriopiskelijan perustaitoja

Leipuri-kondiittorin perustaitoihin kuuluu perinteisen ruisraskin sekä vehnäraskin valmistus. Opiskelijat tekevät raskit kotitehtävänä annettujen ohjeiden mukaisesti ja tuovat raskit näytettävksi koululle, jossa ne tutkitaan ja todetaan että raskit ovat eläviä ja hyvin onnistuneita. Raskeista tehdään leipä ohjeiden mukaisesti. Tämä raskimenetelmä vanhaa hyvää leivontaperinnettä, jota maassamme on harjoitettu hyvin pitkään. Onnistunut leipä ei tarvitse muuta kuin elävän raskin (vesi, jauho) sekä suolan ja lisätyn jauhon ja veden niin syntyy maukas leipä.
Tässä on ruisraskista valmistettu hiivaton ruisleipä. Maukas ja hyvin säilyvä. Teimme luokassa säilyvyyskokeen leivästä. Leipä säilyi ilman mitään virhemakuja tai hometta hyvin yli kuukauden pussissa.
Vehnäjuureen valmistettua leipää. Leipä sisältää elvän vehnäjuuren (vesi ja vehnäjauho) sekä lisätyn suolan, veden ja vehnäjauhon. Leipä säilyy todella pitkään ilman virhemakuja ja hometta.
Leivän riivaus - eli muotoilu pyöreään muotoon on perustaitoja, jotka jokaisen leipuri-kondiittorin on opittava opintojen aikana. Kahdella kädellä riivausta opettelemme joka viikko leipomossa, kun teemme ruisleipää tai vaaleita leipiä. Leivän riivausta ei välttämättä opi heti, mutta sen oppii kun tarpeeksi usein tätä harjoittelee. Näinhän se on jokaisessa asiassa - harjoitus tekee mestarin! On ilo katsoa luokassa kuinka hienosti opiskelijat ahkerasti tätä taitoa tahtovat harjoitella ja iloisia ilmeitä näkee, kun riivaus alkaa pikkuhiljaa onnistua.