sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Leipää


Leipuri opinnoissa heti ensimmäisenä vuonna opimme valmistamaan perinteisesti 
valmistettua ruisleipää. Opimme leivän raskin eli siemenen valmistuksen ja 
"riivaamisen" eli muotoilemaan leivät pyöreiksi kahdella kädellä riivaten. 
Opimme myös "pelekan" eli leipälapion käyttämisen  arinauuniin laittaessa leipiä.


Ruisleivän pinta pyöräytetään riivauksen lopussa ruisjauhoissa tai leikatussa ruisrouheessa. Näin  saadaan kaunis pintakuvio näkymään kauniisti leivässä. Leivomme pyöreitä limppuja sekä polakan mallisia leipiä samasta taikinasta.



Ruisleivät jäähdytetään, pakataan leipäpusseihin, laaditaan tuoteseloste sekä hintalaskelma. Ruisleipiä myymme myös irtomyyntinä  paperipusseissa.




Kun opiskelemme ammattimaisiksi leipuri-kondiittoreiksi teemme 
leivontaa suurissa erissä.  
Taikinasta valmistuu useita  kymmeniä jopa satoja kappaleita tuotteita. 
Tässä kuvassa on valmistunut pinnavaunu-uunillinen muhkeita viljasämpylöitä. 


Opintojen aikana leivomme hyvin monenlaisia rieskoja. 
Kuvassa näkyvä rieska on herkullista kaurarieskaa. 

Herkullinen Focaccia leipä tuo tuulahduksen Italiasta. Mustat oliivit, yrtit,  karkea suola ja täyteläinen oliiviöljy tuovat leivälle luonnetta. Ihanat grissini leipätikut ovat erilainen tapa syödä leipää - tikut voi kastaa syödessä mausteiseen kastikkeeseen tai herkulliseen yrttiöljyseokseen.