perjantai 4. huhtikuuta 2014

Juustoskonssit




Opiskelijat valmistivat pehmoisia skonsseja.
 
Nopeatekoiset skonssit voisivat hyvin sopia meidän suomalaistenkin aamiaispöytään. Hyvin ne voisivat tehdä kauppansa myös ravintoloiden ja ruokaloiden leipäpöydissä, kahviloissa ja leipomoissa.
Miksi skonsseja ei valmisteta maassamme? harvoin näitä herkkuja näkee missään ja kuinka helppoja ja nopeita ne onkaan valmistaa.

Skonssit ovat  vehnä-, ohra- tai kaurapohjaisia pieniä leipiä, joissa on käytetty leivinjauhetta ja soodaa kohottavana ainesosana. Skonssit voivat olla joko makeita tai suolaisia. Yhdysvalloissa, Skotlannissa ja Britanniassa skonsseja syödään aamiaispöydissä, teetä juodessa ja ne tarjotaan lämpimänä myös vierailulle tuleville ystäville.

SKONSSIT
 25 kpl

14 dl vehnäjauhoja
3 tl leivnjauhetta
3 tl ruokasoodaa
3 tl suolaa
3 tl sokeria

150 g voita
6 dl maitoa tai piimää
(3 dl juustoraastetta)

Voiteluun:
3 kananmunan keltuaista
1 dl maitoa

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon pehmeä voi ja nypi murumaiseksi seokseksi.

2. Kaada joukkoon kylmä maito tai piimä ja sekoita tasaiseksi - älä sekoita liian pitkään,  ettei taikinaan muodostu sitkoa.

3. Kaulaa taikina jauhotetulla alustalla 3 cm paksuiseksi kaulaukseksi ja paina pyöreällä muotilla haluamasi kokoisia skonsseja. Laita skonssit leivinpaperoidulle pellille. 

4. Voitele skonssit keltuais-maito seoksella. Paista 200 asteessa n.10 min. kauniin kullanruskeiksi.

5. Tarjoa skonssit lämpimänä voin, tuorejuuston tai makean hillon kera.


Taikina kaulataan 3 cm:n vahvuiseksi. Muotilla painetaan halutun kokoisia skonsseja.


Skonssit asetetaan leivinpaperoidulle pellille.


Skonssit voidaan syödä voin tai tuorejuuston kera.


Marmeladin kanssa skonssit maistuvat myös mahtavilta.


Opiskelijat valitsivat skonssien pakkaukseksi ikkunallisen paperipussin.