torstai 6. marraskuuta 2014

Taatelikakkua - kahvikakkujen klassikko


Leipuri-kondiittori opintojen aikana opitaan valmistamaan eri tekniikoilla valmistettuja kahvikakkuja. Taatelikakku kuuluu keitettävien kahvikakkujen sarjaan - useiden suomalaisten joulupöydässä  on herkullista taatelikakkua. 
Nämä kakut teimme korkeanmallisiin pieniin kakkuvuokiin. 

TAATELIKAKKU   
 1 iso kakku  (1,8 l vuokaan)

150 g sokeria
100 g taatelia (kuivattua puristepakattua)
150 g vettä
130 g voita
100 g kananmunaa
160 g puolikarkeita vehnäjauhoja
5 g soodaa (1 tl)

1. Keitä taateli, sokeri ja vesi niin kauan että taateli hajoaa. 
Voit halutessasi soseuttaa sauvasekoittimella seoksen tasaiseksi, jos et halua kakussasi olevan pieniä taatelisattumia. Jäähdytä seos.

2. Vaahdota pehmeä voi. Lisää kananmunan voivaahtoon. Tämän jälkeen lisää siirappiseos.

3. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon sooda. Sekoita jauhoseos massaan, vältä pitkään sekoittamista, jotta massaan ei muodostu sitkoa.

4. Voitele kakkuvuoka.Voit halutessasi korppujauhottaa vuokan. Korppujauhon asemasta voit käyttää hienoa ruisjauhoa -  näin saat kakulle kauniin tasaisen pinnan.

5. Annostele kakkutaikina vuokaan. Tasoita pinta.

6. Paista 175 asteessa 50-60 min. Kokeile hammastikulla kakun kypsyyttä, jos kakkutaikinaa tarttuu tikkuun anna kakun paistua lisää. Kakku on kypsä,  kun tikkuun ei tartu taikinaa.

7. Anna kakun olla vuoassa 5-10 minuuttia ja kumoa kakku.



Taatelikakkujen alle asetettiin pyöreä tukipahvi. 
Kakut pakattiin suuriin krokopusseihin ja pussit saumattiin kuumasaumaajalla.