lauantai 7. joulukuuta 2013

Avokukot rieskaisesta taikinasta


Pitkänmallisia avokukkoja, lantusta, muikusta ja lohesta.

Perinneleivontakurssin aikana nämä kainuulaiset rieskapohjaiset avokukot saivat seuraavanlaisia kommentteja opiskelijoilta; 
 " en ole ikinä syönyt näin hyviä kukkoja", "voiko kukkojen teko olla näin helppoa?", "miten uskomattoman pehmeä onkaan kukkojen kuori!", "näitä muuten teen kotonakin", "en ole ennen syönyt avokukkoa,  jossa on lanttua ja tämähän on hyvää!"  .......


Pieniempiä annoskukkoja.

Hyvää kannattaa jakaa, jos siitä on iloa toisillekkin. Ohessa kainuulaisten rieskakukkojen ohje.

Pienet kukkoset rieskaisesta kukkotaikinasta

(12-15 pientä avokukkoa tai 3 isoa avokukkoa)

Kuoritaikina:
3 dl  piimää
3 dl   lämmintä vettä
½ rkl  suolaa
25 g  tuorehiivaa 
Sekoita aineet keskenään.

3 dl  kauraryynejä (pikakaurahiutaleita)
5 dl  ruisjauhoja
3 dl  hrajauhoja
2 dl   vehnäjauhoja
50 g  voisulaa
Lisää jauhot nesteseokseen. Sekoita tasaiseksi, älä vaivaa.


Avokukkojen valmistus:

1.     Kohota taikina hyvin lämpimässä paikassa n. 40 min.

2.  Paloittele taikina kolmeen yhtä suureen osaan,  jos haluat  isoja avokukkoja. Jos teet pieniä kukkosia jaa taikina 15 osaan taikinapaino on 100 -150 g välillä riippuen siitä kuinka isoja annoskukkoja haluat tehdä.

    3. Kaulaa kuoret n. 1 cm vahvuiseksi leivinpaperoidulle pellille.

    4. Täytä haluamallasi täytteellä esim. lohisiivuilla, pikku muikulla,  ahvenfileillä, esikeitetyillä lanttusiivuilla.  Suolaa kevyesti kukon täyteaineet ennen kuin asetat ne kukon pinnalle. Halutessa voit laittaa kevyesti suolattua possun kylkisiivua kukkoon makuaineeksi. Aseta täyteaineet niin, että kukon reunat jäävät täytteistä vapaaksi n. 3 cm, jotta voit rypyttää reunat.

   5.  Kun olet täyttänyt ja rypyttänyt kukot ja ripottele pinnalle hieman ruisjauhoa.

   6.  Paista 180 asteessa n. 30 min.  Voitele sulalla voilla ja jatka paistamista 100    asteessa n. 30 min. Voitele voilla ja kääri voipaperiin  hautumaan tunniksi.

Paistaminen arinauunissa/leivinuunissa  220 asteessa 30 min. Voitelu voilla. Laske lämpötila 150 asteeseen ja paista ½ h. Voitele ja kääri voipaperiin hautumaan  tunniksi.

Huom! Kukot voi myös raaka pakastaa täyttämisen jälkeen ja paistaa tarvittaessa.

Pienten kukkojen taikinapaino on n. 100-150 g/kpl. Kalaa tarvitset annoskukkoa kohden  n. 70-100 g (riippuen kukon koosta).