lauantai 7. joulukuuta 2013

Ohrarieskaa


Perinneleivonnaiset kurssin aikana opiskelijat toivat tunneille reseptejä, joita halusivat leipoa. Kurssin aikana valmistettiin hyvin monipuolisesti erilaisia suolaisia tuotteita, leipiä ja kahvileipiä.

Kuvassa oleva rieska oli usean mielestä todella herkullista. Rieska on pinnalta hyvin rapea ja rakenteeltaan tiivis. Ohran alkukantainen maku tulee herkullisesti esiin. Rieska paistettiin arinauunilla, jotta uuniin saatiin todella kova lämpö ja rieskan pinta sai kauniin värin ja rapean pinnan.

Tätä rieskaa on leivottu  Itä-Suomen alueella,  erityisesti kainuun alueella. Rieskaa leivotaan hiivalla tehden ja ilman hiivaa tehden.

Ohrarieska   4 kpl       500 g/kpl

1 litra kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa (1/2 palaa)
2,5 tl suolaa
800-1000 g karkeita ohrajauhoja
200 g vehnäjauhoja

1.  Sekoita veteen hiiva ja suola. Lisää jauhot. Alusta taikina. Taikina on aluksi hieman löysähköä, mutta karkeiden ohrajauhojen turvotessa taikina kiinteytyy lisää. Taikinan tulee olla leivottavaa, jotta se ei tartu leivontapöytään ja käsiin.

2. Jaa taikina neljään osaan. Leivo niistä pyöreitä palloja jauhoa apuna käyttäen.  Painele pallot
 käsillä rieskoiksi tai kaulimella kaulaten n. 2 cm paksuisiksi. Ripottele pinnalle jauhoja.

3. Anna rieskojen kohota 30-40 min. Pistele rieskat haarukalla.

4. Paista rieskat kuumassa uunissa. Arinauuni eli leivinuuni 300 astetta 20-25 min.

Normaaleissa kotiuuneissa/kiertoilmauunissa 270 astetta 20-25 min. Voita paistaa rieskat ilman leivinpaperia pellillä, leivinpaperi alkaa "savuta" jos sen antaa olla noin kuumassa lämpötilassa.Huom! Tämän tyyppisiä rieskoja tehdessä jauhomäärä ei aina ole reseptin ohjeen mukainen, riippuen kuinka karkeaksi/hienoksi jauho on jauhettu ja mistä jauho on lähtöisin. Eri myllyn jauhot käyttäytyvät hieman eri tavoin.