sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Karjalanpiirakoita


Herkulliset voilla voidellut riisipiirakat ovat juhlapöydän kestosuosikkeja!
Perinneleivonnaiset kurssin aikana leipuri-kondiittori opiskelijat valmistavat herkullisia karjalanpiirakoita.
Karjalanpiirakoita opitaan valmistamaan  kahdella eri tavalla.
Perinteisesti piirakan pohjat  käsin kaulaten sekä kaulauskoneella tehden. 
Piirakoiden pohjataikina sisältää vettä, ruisjauhoa, suolaa, hieman vehnäjauhoa ja ruokaöljyä. Taikina kaulataan 1,5 cm paksuiseksi kaulaukseksi ja pyöreällä muotilla painetaan piirakkapohjat.
Piirakoiden pohjataikina voidaan paloitella myös perinteisesti taikinatangosta palat leikaten.
Piirakanpohjat kaulataan tai perinnekielellä sanoen "ajellaan" piirakkapulikalla, eli siihen tarkoitetukseen tehdyllä kaulimella.
 Kaulauksessa on hyvä käyttää riittävästi jauhoa, ettei pohja tartu pöytään. Ajeltujen piirakkapohjien päälle on laitettava muovi suojaksi,  jotta piirakankuoret eivät kuiva, jolloin niitä on vaikea rypyttää.
Piirakkapohjat täytetään riisipuurolla. Täytettä levitetään niin, että pohjan reunat jää 1,5 cm vapaaksi puurosta, jolloin piirakat on helppo rypyttää kauniisti.

Piirakat rypytetään piirakan alareunasta rypyttäen piirakan yläreunaan saakka. Piirakoita tehdessä  opitaan  nopea rypytystekniikka, joka ammattileipurin on osattava.

Kauniisti ja tasaisesti rypytettyjä piirakoita. Täytettä piirakassa on oltava riittävästi, jotta piirakka on maukas. Vähäinen puuron määrä tekee helposti piirakasta kuivahkon. Piirakat on rypytettävä niin, ettei rypyt ole liian korkeita,  jotta ne eivät pala paistaessa .


KARJALANPIIRAKAT  70 KPL


Piirakan kuoritaikina:

5 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
9 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja1. Sekoita kylmään veteen suola ja rypsiöljy. Vispaa ruisjauhot sekaan.

2. Vaivaa loput jauhot sekaan. Jos taikina tarttuu käsiisi, laita lisää jauhoja.

 Taikinan on oltava "napakkaa" ettei se tartu käsiin eikä työpöydälle, vaan on sileää ja tarttumatonta. Tällainen taikina on helppo kaulita. Jos taikinasta tulee liian löysää, piirakkakuorien tekeminen ei onnistu.

3. Valmista piirakoita kuvasarjan mukaisesti paloittelemalla taikinatangosta leikaten tai kaulatusta taikinasta muotilla painaen.
4. Kaulaa piirakanpohjat pyöreiksi  tai soikeiksi hieman kahvilautasta pienemmiksi aihioiksi.
5.  Täytä aihiot puurolla  ja rypytä piirakat. Asettele piirakat leivinpellille, pellille ei tarvitse laittaa leivinpaperia.

4. Paista piirakat 250-270 asteessa 15-18 minuuttia.

5. Voitele piirakat paistamisen jälkeen voi-maitoseoksella. Eräät piirakantekijät laittavat piirakat tämän jälkeen "hautumaan" päällekkäin asetellen  esim. vuokaan muovilla peitellen.

6. Hautumisen jälkeen piirakat voi jäähdyttää ja pakata haluamallaan tavalla. Parhaimmillaan piirakat ovat heti kun ne ovat hautuneet!


Riisipuuro 70 kpl piirakoita

4 dl vettä
4 dl puuroriisiä
2 litraa kulutusmaitoa
2 tl suolaa

1. Keitä vesi ja lisää riisit. Keitä seosta sekoittaen niin kauan, että vesi on imeytynyt riisiin.

2. Lisää maito. Keitä puuroa 50 minuuttia vähän väliä sekoittaen. Vaihtoehtoisesti voit tehdä puuron mainiosti haudutuskattilassa,  jolloin sitä ei tarvitse sekoittaa niin usein kuin normaalissa keittokattilassa tehden.

3. Lisää suola sekoittaen se puuroon huolellisesti.

4. Jäähdytä puuro, ja käytä piirakoiden täytteeksi.

Huom! Jos piirakkapuuro tuntuu liian paksulta jäähtymisen jälkeen  niin sitä voi löysyttää lisäämällä  puuroon 1-2 raakaa kananmunaa.  Tai vaihtoehtoisesti siihen voi lisätä 1-2 dl kiehutettua maitoa. Kylmää maitoa älä käytä puuron löysyttämiseen, koska silloin piirakkatäyte voi kuohua yli piirakoista.

Voi-maitoseos piirakoiden voiteluun

250 g voita
1 dl maitoa

Kiehauta voi ja maito. Tällä seoksella piirakat voidellaan paistamisen jälkeen.
Karjalanpiirakat pakattiin mataliin saranallisiin muovirasioihin.