perjantai 8. marraskuuta 2013

Savolaista ohrarieskaa


Savolainen ohrarieska on todellinen herkku. Taikina valmistetaan maitoon tai piimään. Jauhoina käytetään ohra- ja vehnäjauhoja. Taikina on pehmeää, mutta sen on irrottava kuitenkin taikinakulhon reunoilta. 
 Leipä täytyy kohottaa hyvin ja ennen paistamista annetaan reilu höyrytys, jotta saadaan leipään rapea kuori. Näitä leipiä valmisti ykkösvuoden leipuriopiskelijat. He oppivat leipä tehdessä riivauksen taidon - kahdella kädellä yhtäaikaa  leipoen he muotoilivat kauniit rieskat.

SAVOLAINEN OHRARIESKA

1 litra kädenlämpöistä maitoa
40 g hiivaa
650 g ohrajauhoja
750 g vehnäjauhoja
20 g suolaa

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen  maitoon. Vispaa 400 g vehnäjauhoja nesteeseen.
Jätä seos raskittumaan huoneenlämpöön tunniksi. Voit raskittaa seosta useamman tunnin,  jos haluat leipään hapanta makua enemmän.

2. Lisää suola ja loput jauhot.

3. Vaivaa taikinaan jauhot sekaisin - taikinan tulee olla pehmeää, hieman jopa tarttuvaa. Jauhomäärä voi vaihdella riippuen minkä myllyn jauhoja käyttää.Kinnusen Myllyn ohrajauho on ollut hyvää.

3. Kohota taikina liinalla peiteltynä kaksinkertaiseksi.

4. Paloittele taikina 600 g paloiksi ja leivo pyöreiksi rieskoiksi.

5. Kohota rieskoja 10-15 min..

6. Voitele piimällä tai sihtaa kevyesti vehnäjauhoja kohonneiden leipien pinnalle.

7. Paista 2450  asteessa  n. 10 min. jotta pintaan tulee kaunis väri, pudota lämpöä 220 ja paista vielä 30-35 min.

HUOM! Savolainen rieska voidaan valmistaa  maidon asemasta piimään tai veteen. Eräät savolaisleipurit raskittavat leipää jopa puoli vuorokautta. Joillakin leipureilla on tapana voidella rieskat ennen uuniinlaittamista piimällä tai maidolla.

SAVOLAISEN MAALAISEMÄNNÄN OHRARIESKA (4 KPL)
Tämäkin resepti on hyvä  - sain eräältä savolaiselta maalaistalon emännältä ja olen onnistunut tekemään erittäin hyviä leipiä tälläkin reseptillä.

5 dl kädenlämpöistä vettä
5 dl kädenlämpöistä piimää
100 g  tuorehiivaa
3 tl suolaa
12 dl Kinnusen Myllyn ohrajauhoja
8 dl puolikarkeita Vehnäjauhoja.
tekotapa on sama kuin edellä,  mutta alussa kaikki ohrajauhot vispataan piimä-vesiseokseen jossa on hiiva ja suola. Annetaan raskittua 1 h lämpimässä paikassa - jonka jälkeen taikina alustetaan vehnäjauhoilla ja jatketaan edellisen reseptin ohjeen mukaisesti.