perjantai 15. marraskuuta 2013

Vaahtokarkkeja


Vaahtokarkkien perusresepti on hyvin yksinkertainen. Karkit sisältävät sokeria, siirappia, kananmunan valkuaista ja liivatetta. Vaihtelevuutta karkkeihin saadaan eri makuaromeilla ja elintarvikeväreillä.


Piparmintulla maustettuja vaahtokarkkeja.


Sitruunalla maustettuja vaahtokarkkeja.


Mansikan makuisia vaahtokarkkeja.

Vaahtokarkit pakattuina.Vaniljaiset vaahtokarkit

400 g hienoa sokeria
15 g = 1rkl vaaleaa siirappia
3,5 dl vettä
4 rkl liivatejauhetta
2 munan valkuaista
60 g maissitärkkelystä
60 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl ruokaöljyä vuokan voiteluun


Valmistusohje:

1. Voitele ruokaöljyllä uunipelti.

2. Sekoita tomusokeri ja maissitärkkelys sekaisin. Siivilöi ruokaöljyllä voidellun uunipellin pinnalle sokeri-tärkkelys seoksesta puolet,  aivan kuin "korppujauhoittaisit kakkuvuokan".

3. Laita ylimääräinen tomusokeri-tärkkelysseos kulhoon, koska sitä tarvitaan vielä vaahtokarkkien pinnoittamiseen seoksella paloittelun jälkeen.

4. Laita hienosokeri, siirappi ja puolet vedestä kattilaan. Laita kattila levylle keskilämmölle, jotta sokeri sulaa hiljalleen.

5. Laita liivatejauhe ja kylmä vesi pieneen kattilaan ja sekoita. Anna liivatejauheen turvota hetken aikaa.

6. Vaahdota munanvalkuaiset valkeaksi vaahdoksi.

7. Nosta keittolevyn lämpö täysille, ja anna sokeri-siirapi-vesi liemen kiehua niin, että se saavuttaa 128 asteen lämpötilan (tarvitset tähän tarkoitukseen lämpömittarin).
Nosta kattila pois liedeltä ja laita liivatekattila lämpiämään ja kuumenna liivateseosta sekoittaen  juuri sen verran, että liivate on liuennut nestemäiseksi.

8. Sokeriliemen saavutettua 128  asteen lämpötilan, sekoita sähkövatkaimella vatkaten kuuma liivateliuos sokeriliemen sekaan.

9. Vaahdota vielä valkuaisvaahtoa niin, että se on vahvaa vaahtoa. Lisää hiljaa valuttaen kuuma sokeri-liivateliuos valkuaisvaahtoon, koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Lisää vaniljasokeri.

10. Vaahdota seosta koko ajan vatkaten sähkövatkaimella ainakin 6 minuuttia, niin, että seos on raskasta vatkata ja se on jäähtynyt lämpöiseksi ja ei ole enää kuumaa.

11. Kaada seos nopeasti uunipellille ja tasoita lastalla. Toimi ripeästi, ettei vaahtokarkki massa jähmety jolloin  se on vaikeaa saada tasoitetuksi uunipellille.

12. Anna jähmettyä 5 tuntia.

13. Sihtaa tomusokeri-maissitärkkelys jauhetta ison leikkuulaudan päälle yhtä isolle pinta-alalle kuin vaahtokarkkia on uunipellillä. Kaada uunipelliltä vaahtokarkkilevy tomusokeroidulle leikkulaudalle.

14. Leikkaa terävällä sileäteräisellä veitsellä haluamasi kokoisia vaahtokarkkeja.

15. Pyöräytä paloitellut vaahtokarkit jäljelle jääneessä tomusokeri-maissitärkkelysjauheessa, jotta vaahtokarkit eivät tartu toisiinsa.

16. Säilytä vaahtokarkkia ilmatiiviissä rasiassa tai pakkaa sellofaanipusseihin.

VINKKI! Jos haluat värjätä vaahtokarkkimassaa tee se vaihe 9. jälkeen. Väreiksi käy hyvin  nestemäiset ja  pastamaiset elintarvikevärit, jotka voi lisätä vaahtokarkkimassaan suoraan  vaihe 9 jälkeen. Käyttäessäsi  jauhemaisia värejä liota jauheväri teelusikalliseen vettä ennen kuin lisäät sen vaahtokarkkimassaan. Lisää väriaine vähitellen massaan  samalla kun vatkaat vaahtoa.

Jos haluat maustaa vaahtokarkkia erilaisilla aromeilla laita aromiaineet samalla kuin väriaineetkin.
Jos haluat kahdenvärisiä vaahtokarkkea  puolita vaahtokarkkimassa ja värjää eri väreillä ja kumoa uunipellille värimassat levittäen massat päällekkäin.