Leipuriopiskelijat tekivät näitä muhkeita sydänleipiä.
Lämpöinen leipä on aina tervetullut lahja ystävälle. Ravintoloissa, ruokaloissa, ja leipäpöydissä keittiön oma tekemä leipä herättää ihastusta ja saa arvoisensa huomion. Kotona leivottu leipä tuo hymyn huulille ja leivän leipoja saa aina kiitoksia tekemästään työstä.
Sydänleipä (2 kpl)
5 dl maitoa
50 g eli yksi pala hiivaa
2 tl suolaa
2 dl ohrajauhoja
2 dl ruisjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja
1. Murustele hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola.
2. Lisää jauhot ja alusta taikina. Taikina on silloin valmista, kun se ei enää tartu taikinakulhoon eikä käsiin. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja.
3. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa puoli tuntia.
4. Jaa taikina kahteen yhtäsuureen osaan ja leivo pyöreäksi palloksi.
5. Kaulaa taikinapallot 2-3 cm paksuiksi pyöreiksi levyiksi.
6. Sihtaa leivän pinnalle jauhoa.
7. Ota leivän keskeltä sydänmuotilla pala pois.
8. Leikkaa terävällä veitsellä viiltoja leivän pinnalle.
9. Kohota leipiä n. 30 min.leivinliinan alla lämpimässä paikassa.
10. Paista leivät 200 asteessa n. 20 minuuttia.
Huom! Jos uunissasi on höyrytoiminto anna leiville 10 sekunnin höyrytys ennen paistamista.
Jos haluat leipiin hieman hapanta makua voit tehdä leivälle raskin. Vispaa maito-hiivaliemeen alussa vain puolet jauhoista. Anna tämän seoksen "raskittua" 1 tunti lämpimässä paikassa ja jatka sitten leivän valmistusta ohjeen mukaisesti lisäämällä loput jauhot taikinaan.