Leipuri-kondiittori opiskelijoiden opintoihin kuuluu hyvin laaja-alaisesti erilaisten elintarvikkeiden valmistusta, kuten kuvassa olevien makkaroiden valmistusta. Opinnot eivät koostu pelkästä leivontaopetuksesta, vaikkakin se muodostaa opinnoista suurimman osan.
Kun opiskelijat valmistuvat linjaltamme, heidän ammattitodistuksessaan lukee elintarvikealan perustutkinto leipuri-kondiittori ja ammattinimikkeen mukaisesti he myös opiskelevat eri alojen elintarvikkeiden valmistusta mm, lihan- ja kalankäsittelyä ja jalostusta, maidonjalostusta, säilöntää ja ruoanvalmistusta.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Seuraava kuvasarjassa ensimmäisen opintovuoden leipuri-kondiittori opiskelijat valmistavat herkullisia juustonakkeja opintolinjallamme. Lehtori Anna-Riitta Koski-Vähälä vastaa linjallamme liha- ja kala-asioiden opetuksesta.
Opiskelija lisää mausteet makkaramassaan. Kuvan kone on kutteri, kutteroinnin tarkoituksena on tehdä lihasta ja muista lisättävistä valmistuaineista sopivan hienokiteinen massa. Kone sekoittaa tehokkaasti ja tasaisesti kaikki raaka-aineet tasaiseksi massaksi.
Makkaran valmisessa tarvitaan jäämursketta, jotta makkaramassan lämpötila saadaan laskemaan vaadittuun lämpötilaan alle + 16 asteeseen.
Makkarat kypsennetään savustuskaapissa, jossa käytetään leppähaketta.
Makkaramassaan opiskelijat laittoivat reilusti juustoa. Valmistuvasta makkaramassasta on tulossa juustonakkeja.
Valmis makkaramassa makkararuiskussa.
Makkaramassasta valmistui nakkimakkaroita. Ruiskutukseen on valittu kapeaa lampaansuolta.
Lampaansuoli täytetään makkaramassalla. Työvaiheen nimi on ruiskutus.
Makkara kieputetaan määrämittaisiksi nakkimakkaroiksi, jonka jälkeen ne niitataan niittikoneella.
Ruiskutetut makkarat kepitetään ja asetetaan roikkumaan uunivaunuun. Lämpötilan seurantaa varten asetetaan lämpömittari makkaraan.
Savustuskaappi on ohjelmoitu jokaiselle makkaralaadulle omalle ohjelmalleen.
Makkarat vakuumipakkauskoneella.
Tuotteelle laaditaan tuoteseloste ja hintalaskelma.