sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Pohjoisen rieska


Maamme leipäkulttuuri on erittäin rikas, sen saimme taas todeta leivontatunneillamme. Saimme tuulahduksen lapin alueen rieskan valmistuksesta, kun opiskelijamme valmisti kotona valmistamaansa rieskaa esiäitiensä ohjeella.  Opiskelija kertoi kuinka leipä koristellaan stemmillä. Tämä työväline on talokohtainen  kuvioitu  puusta valmistettu koristeluväline, josta on selvinnyt kenen tekemää rieska on ollut. 

Opiskelu on parhaimmillaan juuri tällaista, opiskelijat ja opettajat vaihtavat tietojaan. Linjallamme leipomoalan opiskelijat saavat tuoda omia reseptiään tunneille,  joista  he valmistavat leivonnaisia "lisätöinä" muun opiskeltavan asian ohessa.


Rieska käytettiin ennen paistamista pakastimessa, jonka jälkeen rieska paistettiin kuumassa arinauunissa (300 asteessa). Rieskan raaka-aineena oli piimä, ohrajauho, sooda ja suola.