lauantai 8. helmikuuta 2014

Italialaiset manteli-limetortut



Torte alle mandorle - eli italialainen mantelikakku, oli kiva uusi resepti,  jota kokeilimme ensimmäistä kertaa.  Tämän kakun voi tehdä yhtenä isona kakkuna tai vaihtoehtoisesti voi tehdä leivoksesi laittamalla kakkutaikinan pieniin leivosvuokiin paistumaan ja koristella yksittäisiksi leivoksiksi, kuten opiskelijat tekivät.



Kakut paistettiin kauniissa pahvivuokissa, jotka kestävät paistamisen.  Tällaiset vuoat ovat käteviä, koska "kakun" voi koristella suoraan vuokaan. Pakkasimme nämä leivokset kahden kappaleen laskiaispullarasioihin.


ITALIALAINEN MANTELIKAKKU      16 palaa tai leivosta



Kakkupohja;

6 kananmunaa
1/4 tl suolaa
250 g tomusokeria
1 sitruunan kuori raastettuna sekä puolet sitruunan mehusta
1/2 tl kanelia
1/2 tl leivinjauhetta
250 mantelijauhetta

Kakun koristeluun:

3 dl vispikermaa 
200 g limetuorejuustoa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
suklaakoristeita, tai suklaaraastetta

1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka, halkaisijaltaan n. 26 cm leivinpaperilla.

2. Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset.  Vaahdota keltuaiset, tomusokeri ja suola vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri, sitruunankuoriraaste, kaneli, leivinjauhe ja mantelijauhe. Lisää lopuksi 1/2 sitruunan mehu.
3.  Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto varovasti taikinaan.

4. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa  n. 45-55 min. Kokeile hammastikulla,  että kakku on kypsä. Jos tikkuun tarttuu taikinaa, paista vielä kakkua muutama minuutti.

5. Jäähdytä kakkupohja ja irroita se vuokasta.

6. Vaahdota vispikerma ja lisää kermavaahtoon tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri.

7. Laita pursotinpussiin iso tähtitylla ja pursota täyte kakun pinnalle. Koristele suklaakoristeilla kakun pinta.
 

Huom! 
Kakku on gluteeniton, joten se sopii myös hyvin keliaatikoille. Valitsemalla laktoosittomat vaihtoehdot tuorejuustolle ja kermalle se sopii myös laktoositonta ruokavaliota noudattaville asiakkaille.