sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Kierteiset valkosipulipatongit


Ihana tuoksu leijaili leipomoluokkaan, kun valkosipulipatongit vedettiin ulos uunista.
 
Patongin ulkonäköön saa vaihtelua, kun punoo kaksi taikinsäiettä toistensa ympäri. Näissä patongeissa oli normaali patongin vehnätaikinapohja, ja öljyyn imeytettyä valkosipulirouhetta.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


PATONKITAIKINA  6 patonkia

5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
100 g pehmeää margariinia tai ruokaöljyä
2 rkl sokeria
n. 1  kg vehnäjauhoja

Tuoretta valkosipulimurskaa 2 tl tai jauhetta 1 tl


Valmistusohje:

1. Sekoita lämpimään veteen hiiva, sokeri ja suola.

2. Lisää jauhot ja pehmeä rasva. Älä laita ihan kaikkia jauhoja kerralla. Taikinassa on silloin sopivasti jauhoja, kun se irtoaa kulhon reunoista eikä tartu käsiin.

3. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia, niin saat hyvän sitkon aikaiseksi patongille.

4. Anna kohota taikinan 30 min. jonka jälkeen paloittele 150 g paloiksi.

5. Leivo taikinapaloista yhtäpitkiä säikeitä n. 40 cm. Kierrä kaksi säiettä toistensa ympäri ja aseta kierrepatonki patonkipellille tai leivinpaperoidulle pellille.

6. Kohota n. 30 min. Halutessasi kiiltoa patonkien pintaan, voit voidella ne kananmunalla ennen paistamista. Paista 200 asteessa n. 13-15 min.

Jos uunissasi on höyrytoiminto anna 10 sekuntia höyryä paistamisen alussa ja avaa höyrypelti paiston loppuvaiheessa muutamaksi minuutiksi.

Huom! Patonkitaikina sopii hyvin myös pizzapohjiksi ja perussämpylöiden sekä vaalean leivän ohjeeksi. 
Valkosipulin tilalle voi laittaa kuivattuja yrttejä, mausteita, juustoja, pinaattia, porkkanaa, sieniä, kuivattuja tomaatteja yms.