lauantai 22. helmikuuta 2014

Kalaliemen keittäminen


Kalanfileroinnista jääneistä tähteistä opiskelijat keittivät herkullisen kalaliemen kalakeitolle.  

Kippikattilaan laitettiin kylmää vettä sen verran, että kalan perkuutähteet peittyivät. Kaloista pitää muistaa poistaa kidukset, mutta muutoin kalanruodot, sekä pääosat laitetaan kiehumaan.
Tässä vaiheessa liemeen voi laittaa myös pippuria ja erilaisia kasviksia, juureksia ja mausteita. 

Opiskelijat keittivät pelkät perkuutähteet ja maustoivat kalakeiton myöhemmässä keittovaiheessa.


Keittämisen aikana syntyy hieman vaahtoa keitoksen pinnalle, joka poistettiin reikäkauhalla.


Keitety liemi siivilöidään terässankkoon.


Lohi on rasvainen kala sen huomaa kalaliemestä,  joka on hyvin rasvaista ja herkullisen makuista.

Tämän jälkeen liemeen voi keittää kalakeiton tai jäähdyttää liemen ja pakastaa haluamansa kokoisiin rasioihin. 
Kotona tähän käy mainiosti pestyt maitopurkit,  joihin voi pakastaa herkullisen kalaliemen. Rasioihin tai purkkeihin pakkaamisessa on muistettava se,  että nestemäinen liemi laajenee pakasteessa, joten rasioita ei saa pakata täyteen, vaan jättää laajenemisvaraa n. 1/4 osa purkin tilavuudesta.