sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Rapeat krutongit


Krutongit, ovat leipäkuutioita, jotka ovat pannulla ruskistamalla tai uunissa paahtamalla kuivattuja leipäpaloja. Kuutiot voidaan maustaa haluamalla tavalla tai kuivattaa ilman maustamista.

Krutongit tulevat helposti tehtyä,  jos on jäänyt kuivahtanutta  leipää, patonkia, sämpylää yms.  Leipomoissa, ravintoloissa ja kahviloissa,  joissa jää myymättä leipää, tuotteet voidaan jatkojalostaa krutongeiksi ja myydä asiakkaille kauniissa pusseissa.

Krutonkeja voidaan käyttää salaateissa ja erilaisten sosekeittojen lisukkeena, juustotarjottimien rinnalla, fondue- dippaamisessa juustokastikkeessa sekä tietenkin paljaaltaan nauttien sipsien tapaan.

KRUTONGIT

kuivahtanutta leipää
oliiviöljyä tai jotain muuta kasvisöljyä
mausteita esim. valkosipulia, persiljaa, paprikaa, pippuriseoksia yms.

1.Leikkaa leipä 2cm x 2 cm oleviksi kuutioiksi. Laita kuutiot isoon kulhoon ja pirskottele reilusti oliiviöljyä. Sekoita kuutioita.

2. Lisää haluamasi mausteet, kuivattua persiljaa, valkosipulijauhetta, paprikajauhetta, erilaisia yrttejä.

3. Sekoita huolellisesti.

 4. Kaada kuutiot leivinpaperoidulle pellille ja kuivata/ruskista kauniin vaaleanruskeiksi 225 asteessa n. 10 min. kääntele lastalla välillä kuutioita, että ne ruskettuvat tasaisesti.  
Toinen vaihtoehto on ruskistaa leipäkuutiot paistinpannulla - älä lisää rasvaa pannulle, koska kuutioissa on itsessään rasvaa.

 

Mielikuvitus on vain rajana miten krutongit haluaa maustaa. Näitä mausteita opiskelijat käyttivät krutongin maustamiseen. Mitään kuivahtanutta leipää ei kannata heittää pois, krutongit maistuvat lapsillekkin hyvin keittojen kera rouskutellen.