Mureita, voin makuisia eikä liian makeita pikkurinkeleitä.
Toisen vuoden leipuri-kondiittori opiskelijat valmistivat käsinmuotoiltavia pikkuleipiä.
Euran rinkilät ovat yksi vanhimmista pikkuleipäoheista ja nimensä mukaisesti niitä on valmistettu Eurassa eli Satakunnan pitopöytiin.
Resepti poikkeaa muista pikkuleipäohjeista, koska kohottavana aineena käytetään hiivaa . Yleensä pikkuleivissä kohottavana aineen käytetään leivinjauhoa, soodaa tai hirvensarvisuolaa.
EURAN RINKELIT
50 kpl
2 dl kuohukermaa
10 g tuorehiivaa (1/5 osa 50 g paketista)
5,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
200 g voita
Pikkuleipien pinnalle : 1,5 dl
hienoa sokeria
Valmistusohje:
1. Lämmitä kerma
kädenlämpöiseksi n. 37 asteiseksi. Liota hiiva maidon sekaan. Lisää vehnäjauhot
sekä pehmeä voi. Sekoita tasaiseksi.
2. Anna taikinan kohota
lämpimässä paikassa n. 40-50 minuuttia.
3. Kaada taikina
jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sekaan hieman vehnäjauhoja ja tee taikinasta
tasainen paksu tanko. Jaa taikinatanko viiteen osaan, kun punnitset palat, saat tasakokoisia pikkuleipiä. Jaa jokainen osa vielä kymmeneen osaan – näin
tehden saat 50 kpl pikkuleipiä.
4. Pyöritä paloista 20 cm:n mittaisia tasaisia tankoja. Pyöräytä
tangot hienossa sokerissa. Sokerin pitää olla laakealla vadilla siksi, että pitkät
taikinanauhat voi pyörittää sokerissa vaivattomasti.
5. Kiepauta taikinatangot
rinkilän muotoon leivinpaperoidulle pellille.
6. Paista 175 asteessa n. 15 min. kauniin vaalean
ruskeiksi.