sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Euran rinkelit


Mureita, voin makuisia eikä liian makeita pikkurinkeleitä.
 
Toisen vuoden leipuri-kondiittori opiskelijat valmistivat käsinmuotoiltavia pikkuleipiä. 
Euran rinkilät ovat yksi vanhimmista pikkuleipäoheista ja  nimensä mukaisesti niitä on valmistettu Eurassa eli Satakunnan pitopöytiin.
Resepti poikkeaa muista pikkuleipäohjeista, koska kohottavana aineena käytetään hiivaa . Yleensä pikkuleivissä kohottavana aineen käytetään leivinjauhoa, soodaa tai hirvensarvisuolaa.


EURAN RINKELIT
50 kpl

2 dl kuohukermaa
10 g tuorehiivaa (1/5 osa 50 g paketista)
5,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
200 g voita
Pikkuleipien pinnalle :  1,5 dl hienoa sokeria
Valmistusohje:
1.    Lämmitä kerma kädenlämpöiseksi n. 37 asteiseksi. Liota hiiva maidon sekaan. Lisää vehnäjauhot sekä pehmeä voi. Sekoita tasaiseksi.
2.    Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 40-50 minuuttia.

3.   Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sekaan hieman vehnäjauhoja ja tee taikinasta tasainen paksu tanko. Jaa taikinatanko viiteen osaan, kun punnitset palat,  saat tasakokoisia pikkuleipiä.  Jaa jokainen osa vielä kymmeneen osaan – näin tehden saat 50 kpl pikkuleipiä.
4.    Pyöritä paloista  20 cm:n mittaisia tasaisia tankoja. Pyöräytä tangot hienossa sokerissa. Sokerin pitää olla laakealla vadilla siksi, että pitkät taikinanauhat voi pyörittää sokerissa vaivattomasti.
 5.    Kiepauta taikinatangot rinkilän muotoon leivinpaperoidulle pellille.
6.    Paista  175 asteessa n. 15 min. kauniin vaalean ruskeiksi.