sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Kermakakkuja ja pursotusharjoituksia



Opiskelijat harjoittelivat kermakakkujen valmistusta erilaisin koristelupursotuksin ja koristeraappaa käyttäen.

Tätä kakkua tehdessä opiskelijat harjoittelivat koristeraapan käyttämistä kakun sivuja koristellessa. Tasaiseen lopputulokseen pääsee, kun käyttää riittävästi kermaa kakun pinnoittamisvaiheessa, jotta raappakuviointi onnistuu. 


Tässä kakussa on harjoiteltu kakun sivuun vaakatasossa tehtävää 8-kuviointia tähtityllalla. Tämä pursotusmalli on varsin nopea tehdä, jos haluaa runsaannäköisen kermapursotuksen kakun reunaan.

Tämän kakun koristelu on nopea tehdä, kun sivuun painetaan krokanttireunus. Tasaisen ja kauniin kermakuvioinnin tekeminen kakun pinnalle on  on tehty tähtityllalla.

Kakun sivut on pursotettu sahateratyllalla ja tähtityllalla on tehty päälle sipukkakuviointi.


Sahaterätyllalla tehty ristikkokuviointi kakun sivulla sekä tähtityllalla tehty ruusukuviointi kakun pinnalla.

lauantai 28. syyskuuta 2013

Luumu-vaniljapitkoja ja ananas-greippikransseja


Kolmannen vuosikurssin opiskelijat valmistivat luumutäytteisiä vaniljapitkoja. Näitä pitkoja voi tehdä joulun ajan kausituotteina,  mutta tämä pitko voisi tehdä kauppaansa muunakin vuodenaikana.


Raikkaan makuisia ananas-greippi kransseja. Pinta on koristeltu riisikrokantilla sekä sokeripomadalla.

Herukka- ja kinuskikakkua


Sokerikakkupohjalle valmistettua kermaista mustaherukkakakkua. Suklaaristikkoreunat ovat tehty muovikalvon päälle, joka on painettu hyydykekakun reunaan. Suklaarullat on valmistettu leivinpaperipalan päälle, ja sen jälkeen ristikko on käännetty rullaksi.

Kakun pinta ja marjat on hyytelöity kuumalla herukkamehuhyytelöllä.


Kinuski-kermakakkuja. Ohjeen kinuskiin löydät täältä.

Leipurin kello ja Isoäidin reseptit

 
 
Valmistin leipurin kellon leipätaikinasta. Viisarit, numerot ja kirjoitus on maalattu vehnäjauhoista, tomusokerista, kaakaojauhosta ja vedestä tehdyllä seoksella, joka kestää hyvin myös paistamisen.
 
 
Isoäidin reseptit myös on tehty samasta koristeleipätaikinasta.
Tällaisia leipätöitä on kiva valmistaa ja mielikuvitus on vain rajana, mitä tekee.
 
Työt voi paketoida  kauniisti esim. laudan, päreen tai sopivan pahvipohjan päälle, kietaisee sellofaaniin ja laittaa sopivan näköisen lahjanarun.
Lahjaksi leipurille tai isoäidille. 


perjantai 27. syyskuuta 2013

Korileipää


Viljaisaa korileipää.

Leivät kohotetaan korissa, joka on jauhotettu sisäpinnaltaan ja siitä johtuen leivän pintaan saadaan kiva jauhokuviointi aikaiseksi.

Kohonnut leipä kaadetaan leipäpelekan päälle.


Leivät paistetaan arinauunissa. Paiston alussa annetaan reilu höyrytys, jotta kuoresta saadaan rapea ja leivän tilavuus saadaan maksimoitua.

Ruukkuleipää


Ostin kaupasta saviruukkuja. Pesin ne lämpimällä vedellä ja annoin olla yön yli vedessä. Tämän jälkeen ruukut saivat kuivahtaa. Ruukun sisäpuolelle on taiteltu leivinpaperi ja näin ruukku on valmis leivänpaistamiseen.

Tämä leipätaikina sisälsi hyvin paljon erilaisia siemeniä, rouheita, erilaisia viljalaatuja, maapähkinöitä ja monenlaisia kuivattuja hedelmiä.
Ihanan rouheinen ja täyteläisen makuinen leipä!


Kun jokin uutuustuote tehdään, on aina mietittävä kuinka se pakataan, että se on myyvän näköinen. Opiskelijat pakkasivat tuotteet kirkkaisiin krokopusseihin ja sitoivat pussin kiinni narulla.
Kiva pakkaus!

Eräs opiskelija sanoi, tästä leivästä "Tämä tuotehan voisi olla jonkin kahvilan erikoistuote, jota se myy asiakkailleen!"  Juuri tällaiset pohdinnat ovat osa oppimista, missä, milloin ja miten voisimme myydä tuotteita.

Erilaisia kierrewienereitä


Kolmannen vuoden leipuri-kondiitoriopiskelijat tekivät erilaisia kierrewienereitä. Kuvassa murotaikinapohjaiset, rahka-kermatäytteelliset hedelmäwienerit.

Nämä wienerit on hyvin helppo valmistaa ja  ovat näyttävän näköisiä. Murotaikina pohja painetaan pyöreällä vormulla, jonka päälle kietaistaan wieneripunos renkaaksi. 
Täytteeksi herkullinen kerma-rahka. Tämän jälkeen aihiot voi täyttää erilaisilla hedelmillä tai marjoilla.


Samasta wienerkaulauksesta opiskelijat tekivät kerma-mansikkawienereitä. Wienertaikina nauhat kierettiin metallisen kermasarvivormun ympäri, kohotettiin ja paistettiin. Aihiot täytettiin mansikkatäytteellä ja kermalla. Kermasarvien päät kastettiin riisikrokantissa. Päälle lopuksi sihdattiin hieman tomusokeria.


Kierrewienereistä puhuttaessa pitkät wienerit ovat leipomoissa yleisemmin valmistettuja.

Pyöreät kierrewienerit ovat myös yksi yleisemmin valmistettuja wienermalleja.


Kahdeksikon malliin kieputettuja kierrewienereitä.

Kierrewienereitä menossa uuniin. Wienereitä tehdessä on hyvä muistaa, ettei kohota winereitä liikaa, jotta uuninousuun jää vielä tilaa. Näin tehden saadaan rapeita ja kauniita wienereitä.

Yhden litran wienertaikinasta opiskelijat valmistivat 80 wieneriä.

Appelsiini- ja mansikkadonitseja

 
 
 
Herkullisia appelsiinidonitseja. Suorien ja siistien suklaaraitojen vetäminen munkkien pinnalle vaatii harjoitusta, jota opiskelun aikan harjoittelemme useiden tuotteiden viimmeistelyssä. Kuvassa oleviin munkkeihin on saatu aikaiseksi kauniit raidat.
 
Minulta kysyi eräs kokenut kondiittorimestari kerran  "Mistä näkee onko taitava kondiittori?".  Ennenkuin kerkesin vastata,   hän vastasi kysymykseen itse "Taitava kondiittori osaa spritsata keveitä, suoria  ja  siistiä suklaaraitoja kaksi vierekkäin". Totesin, että asia on näin,
 

Kokeilimme uutta pirteän makuista appelsiinikuorrutetta donitseihin. Donitsitaikina oli maustettu sitrushedelmällä, ja se sopi hyvin myös kuorrutteen makuun.
Mansikkadonitsit oli maustettu kardemummalla.
 

Suussasulavan hyviä sokeridonitseja.
Donitsin ja munkin oleellinen ero on siinä, että donitsi kohoaa leivinjauheella muhkeaksi ja munkki hiivalla.

Snickers-kolapatukat


Ykkösvuoden leipuri-kondiittoriopiskelijat kokeilivat snicker-kolapatukoita uudella reseptillä. Tämän makeisen valmistus vaatii hieman aikaa - mutta on toki sen arvoista. 

 Opiskelijat tekivät huolellisesti kaikki eri työvaiheet, ja se näkyi myös lopputuotteessa. Makeinen oli helppo leikata ja säilytti ryhtinsä leikatessa. Upea uusi makeinen valmistaa linjallamme!

Ensin valmistettiin murea murotaikina.

Pohjan päälle ihania suolapähkinöitä.


Kolan keittäminen. Mitataan mittarilla, että kola saavuttaa 120 asteen lämpötilan.


Keitetty kolamassa jaetaan tasaisesti molempiin vuokiin, että saadaan tasalaatuista tuotetta.

Kolamassa kaadetaan suolapähkinöiden päälle.

Suolapähkinöitä vielä lämpimän kolamassan päälle.

Päälle kaadetaan sulatettu suklaa,  johon on lisätty hieman voita ja kermaa.


Makeislevy on jähmettynyt kylmiössä pari tuntia. Oikea leikkaustekniikka on tärkeä osata, kun leikataan tuotetta, jossa on eri vahvuisia kerroksia. 
Leivosjakaja, kondiittorin sileäreunainen veitsi sekä veitsenpuhdistin säiliö, jossa on kuumaa vettä.

 

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Täytekakkujen valmistusta


Täytekakkujen valmistusta. Kuvassa oleville lakka-kermakakuille on harjoiteltu koristeraapalla kakun reunojen vetoa ja simupukkakuvion tekemistä kakun pinnalle tähtipursotin tyllalla.

Pyörivän kakkualaustan käyttäminen kakkujen valmistuksessa on kätevää ja se helpottaa huomattavasti koristeraappareunan tekemisessä, kun kakkualusta on pyörivä.

Kirsikka-kermakakku 40 hengelle


Koulultamme tilattiin levytäytekakkua 40 hengelle. Herkullinen kakku sisältää kirsikkatäytettä ja kermaa. Kakku kostutettiin keitetyllä sokerivedellä,  joka maustettiin kirsikka-aromilla.

Levytäytekakku on valmistettu vetopohjista. Kuvassa opiskelijat vetävät vetokelkalla sokerikakkumassaa leivinpaperien päälle ns. vetokelkalla.

Tehdessä suuria määriä kääretorttuja, leivoksia ja täytekakkuja valmistetaan vetopohjaa. Tällä työtavalla tehden saadaan valmistettua tasaisia pohjia nopeasti.

Vedetyt vetopohjat pinnavaunussa. Seuraavaksi pohjat paistetaan isossa pinnavaunu-uunissa.
.

Juhlapitkoja


Juhlapitkot odottavat pakkaamista.
 Juhlapitko eroaa tavallisesta arkipitkosta siten, että näihin pitkoihin laitetaan enemmän voita, sokeria, kananmunia ja kardemummaa kuin arkipitkoihin.


Pitkoja valmistetaan kerralla yksi pinnavaunullinen.  Opiskelijat ovat valmistaneet kerralla tehden 40   juhlapitkoa. Useampia pitkoja tehden saadaan hyvää harjoitusta sarjatyöskentelystä.

Pitkojen voitelu ja viimmeistely tehdään  sarjatyöskennellen,  jolloin opitaan nopea työtapa.

lauantai 21. syyskuuta 2013

Ruusunmarjarahkaa ja puolukkahyvettä


Puolukka jälkiruoat ovat pirteitä ja raikkaan makuisia. Nämä jälkiruoat tekevät hyvin kauppansa koulumme myymälässä.

Samettisen pehmeää ja suussasulavan hyvää ruusunmarjarahkaa.

Uuniomenoita ja suklaamoussea


Syksynajan jälkiruokaa. Paistettuja omenoita maustettu siirapilla, voilla ja kanelilla.


Suklaamoussea. Aidosta suklaasta ja kermasta valmistettu mousse.

Kuorrutemunkkeja


Ensimmäisen vuoden leipuri-kondittoriopiskelijat valmistivat muhkeita kuorrutemunkkeja. Munkit ovat kuorrutettu mansikan- ja karamellin makuisella suklaalla.

Appelsiinibroileria, värikästä broilerikeittoa ja possunkyljyksiä


Herkullista appelsiinbroileria. Opiskelijat oppivat miten isoja kiertoilmauuneja käytetään ja kuinka herkullinen marinadi tehdään.


Broilerikeittoa, joka sisältää kasviksia, broileria ja kermaa. Keitto oli maustettu erilaisilla mausteilla ja oli erittäin maukkaan makuista.


Mureita porsaankyljyksiä.